Sporters

Poznaj przepis na proteinowe naleśniki

nalesniki-przepis

Naleśniki, czyli placki smażone na rozgrzanej patelni od dawna cieszą się dużą popularnością na całym świecie. W tym artykule dowiesz się jak zrobić naleśniki w zdrowej i pysznej wersji. 

Z pewnością każdy miał choć raz okazję spróbować naleśników. Najczęściej podawane są w wersji słodkiej i słonej. Niestety, potrawa ta zawiera składniki, które nie przyczyniają się do zdrowia. Czy to oznacza, że nie powinniśmy ich jeść? 

Tradycyjne naleśniki

Pierwsze naleśniki wywodzą się z Azji i wykonywane były mąki ryżowej, przez co przypominały współczesne sajgonki. Ich wersja zmieniła się od XVI wieku we Florencji, kiedy zaczęto podawać pszenne placki, polane miodem i sokiem z pomarańczy. Obecnie mamy świadomość, że mąka pszenna jest produktem wysoko przetworzonym, więc ma znikome wartości odżywcze i cechuje się wysoką kalorycznością. Do tego dochodzi cukier, który oprócz wartości energetycznej nie dostarcza nam wartości odżywczych, dlatego często nazywany jest „pustymi kaloriami”. Co, jeśli mimo wszystko mamy ochotę na tę potrawę? 

Czy naleśniki są zdrowe?

Każdy młody sportowiec, który dba o regularną aktywność fizyczną i odpowiednią dietę, może mieć ochotę na pyszne naleśniki. Na szczęście, istnieje możliwość przyrządzenia zdrowych naleśników, które mogą smakować jeszcze lepiej niż tradycyjne. A to zadanie jest o wiele prostsze, niż się wydaje! Głównym sprzymierzeńcem będą bezglutenowe płatki owsiane ze zmielonym siemieniem lnianym. Taka modyfikacja przepisu sprawia, że nasz posiłek będzie składał się z korzystnych węglowodanów, zawierających w sobie dużo błonnika. W zdrowej diecie powinniśmy również unikać białego cukru, dlatego warto zmienić go choćby na cukier trzcinowy. Posiada on znacznie więcej składników mineralnych korzystnych dla naszego zdrowia, takich jak: żelazo, magnez, potas oraz wapń.

Przepis na proteinowe naleśniki

Po zakończonym treningu niezależnie od dyscypliny należy zregenerować mięśnie i organizm po długotrwałym wysiłku fizycznym. Najlepszym rozwiązaniem jest dostarczenie pełnowartościowego posiłku, który oprócz korzystnych węglowodanów zawiera białko, niezbędne do odbudowy i utrzymania beztłuszczowej masy mięśniowej. A przy okazji był pyszną nagrodą po zrealizowaniu planu treningowego. 

Jak przygotować? 

Do przygotowania proteinowych naleśników będziesz potrzebować: 

  • 110 g Protein Pancake 
  • 220 ml wody
  • patelnie oraz blender, 
  • niewielka ilość tłuszczu do rozsmarowania na patelni, 
  • ulubione owoce do udekorowania na wierzchu. 

Przygotowanie:

Wymieszaj 4 miarki (110 g) Protein Pancake z 220 ml wody, używając blendera. Następnie smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu, formując niewielkie placki. Gdy na plackach zaczynają pojawiać się bąbelki, przewróć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi owocami na ciepło lub po ostudzeniu. Na wierzchu możesz również polać wysokobiałkowym jogurtem typu skyr. Smacznego! 

Jeśli spodobały Ci się nasze przepisy, zachęcamy do przeczytania kolejnych artykułów na naszym blogu. Zwróć uwagę, że nie ma sensu demonizowania konkretnych potraw. Wystarczy, że znajdziesz ochotę na poznanie świata zdrowych zamienników, za co z pewnością podziękuje Ci Twój młody sportowiec.

W naszym sklepie internetowym znajdziesz opatentowaną przez ekspertów, żywność funkcjonalną dla dzieci i młodzieży powyżej 10 roku życia w wielu wariantach smakowych. Zadbaj o rozwój Twojego nastolatka ze Sporters. 

Polecane posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *