Przyrządzanie posiłków z dziećmi to nie tylko świetna okazja by dobrze się bawić i spędzić razem przyjemny, smaczny czas. Wspólne gotowanie ma o wiele więcej korzyści, które zostały potwierdzone badaniami.
Nauka obowiązków, radzenie sobie w kuchni, poznawanie przyrządów, czynności i produktów to szeroki element edukacji żywieniowej w domowym zaciszu. Odgrywa ona wielką rolę m.in. w zapobieganiu otyłości, w kształtowaniu preferencji i nawyków żywieniowych. Jedno z badań w tym temacie wskazało ponadto, że dzieci, które codziennie przygotowywały posiłki zjadały o 1 porcję warzyw i owoców więcej w ciągu doby, niż te, które nigdy nie pomagały! Każdy rodzic wie, że przekonanie pociech do spożywania wszelkich świeżości to czasami naprawdę duży wysiłek.
Co jeszcze zyskuje dziecko?
Poprzez samodzielne przygotowywanie posiłku bądź pomoc, dzieci uczą się szanować pożywienie. Nie tylko jedzą, ale i przygotowują posiłki dzięki czemu łatwiej im zrozumieć sens prawidłowego odżywiania się, rozpoznać jakość składników i nie marnować żywności. Ma to wpływ na ich późniejsze wybory konsumenckie.
Czym skorupka za młodu…
Małe dzieci, dzięki wspólnemu gotowaniu, z pewnością ćwiczą motorykę, poznają wachlarz smakowy produktów, zaspokajają ciekawość, co jest bardzo ważne w ich rozwoju i poczuciu szczęśliwości. Uczą się liczyć, czytać etykietki, mierzyć, ważyć, nazywać potrawy. Badania mówią także o kształtowaniu poczuciu własnej wartości. Podczas wspólnych zakupów, gotowania, serwowania dzieci uczą się podejmować decyzje i je wdrażać co czyni je w odczuciu potrzebnymi i zadowolonymi z siebie. Przekazane przez rodziców czy opiekunów wiadomości, rodzaje posiłków, kuchni, dań rozwija u dzieci świadomość konsumencką decydującą w dużej mierze o jego zdrowiu w przyszłości.
Wspomaganie żywieniowe
Nierzadko dzieje się tak, że dziecko – czy mniejsze czy nastolatek – przechodzi trudniejszy czas w rozwoju. Pojawia się wybiórczość pokarmowa, bunty, tzw. burza hormonalna i inne wydarzenia przez które trudniej jest zapewnić młodemu organizmowi potrzebne składniki. Gdy twoja pociecha jest dodatkowo zaangażowana w sport, wymagania organizmu stale rosną. Nierzadko jest tak, że to przez niedobory młody sportowiec nie osiąga zadowalających wyników lub po prostu choruje, ulega kontuzjom. Zastanawiasz się jak można sobie z tym poradzić? Z pomocą przybywają na pewno koktajle proteinowe Whey Protein oraz napoje węglowodanowe Carbo. Super skład opracowany przez ekspertów, różne smaki i łatwość w użyciu to coś, co wspomoże Twoją pociechę w codziennych aktywnościach, szczególnie kiedy są naprawdę wysokie. Pamiętaj także o badaniach profilaktycznych i konsultacjach z odpowiednimi specjalistami, a tymczasem zobacz, do czego można użyć produktów oprócz shake’ów i przygotujcie posiłki wspólnie!
Przepisy
Pieczona owsianka – można ją zapakować do lunchboxa
Składniki (4 porcje)
180 g całych płatków owsianych, 2 średnio dojrzałe banany, 320 ml mleka 1,5% tł./migdałowego, 30 g naturalnego kakao, szczypta cynamonu, 45 g Whey Protein o smaku czekolady, garść dowolnych orzechów, garść malin/borówek/cząstki pomarańczy.
Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 180’C. Jednego banana rozgnieść, wymieszać z płatkami owsianymi, białkiem, kakao, cynamonem. Pokroić drugiego banana w plasterki, dodać go do masy razem z orzechami i owocami. Piec 25-30 minut.
Kulki energetyczne – na szybką przekąskę lub spotkanie z rówieśnikami
Składniki (12 sztuk)
15 daktyli, szklanka błyskawicznych płatków owsianych, 1/4 szklanki masła orzechowego (100%), 1/4 szklanki mleka 1,5 % tł./migdałowego, 1/3 szklanki Whey Protein o smaku lodów waniliowych, sezam lub wiórki kokosowe do obtoczenia.
Wykonanie: namoczyć daktyle na noc, następnego dnia zblendować z płatkami owsianymi, dodać resztę składników i blendować do połączenia, zrolować w kulki i obtoczyć w sezamie/wiórkach.
Zielony koktajl – uzupełnienie energii i witamin po treningu
Składniki (2 porcje)
50g Carbo limonka, ostudzony napar z białej herbaty (szklanka), pęczek natki pietruszki, łyżeczka oleju lnianego, szczypta kurkumy.
Wykonanie: składniki zblendować na koktajl o jednolitej konsystencji.
Zalecenia posiłków są dla zdrowych dzieci, które potrzebują wsparcia białkiem i/lub węglowodanów – w ramach uzupełnienia i profilaktyki.
Milena Nosek – dietetyk kliniczny, psychodietetyk